1 Temmuz 2014 Salı

ENERJİ BRİFİNGİ VE DEĞERLENDİRMESİ, KİTAP - 18, 19 TEMMUZ 2000


E N E R J İ   B R İ F İ N G İ
V E
D E Ğ E R L E N D İ R M E S İ

KONUSU:
Termik Santrallar da Kömür ve Kömüre Dayalı Üretim Kayıpları, Nasıl Önlenecekleri, KÖMÜR ZENGİNLEŞTİRME ve YIKAMA Ünitelerinin Tanıtılması.
TARİH: 18-19 TEMMUZ 2000
YERİ:
TEDAŞ Gn. Md. Konferans Salonu: ORGANİZATÖR:
Enerji ve tabii Kaynaklar Bakanlığı adma: Müst. Yrd. M. Ali TÜRKOĞLU
KOORDİNATÖR:
Mak. Yük. Müh. Ahmet YALVAÇ
TEAŞ Gn. Md. Termik Sant. İşi. ve Bakım Dai. Bşk.
İÇİNDEKİLER
Sayfa
BRİFİNG Programı                                                                            1
Sn. Müst. Yard. Ali TÜRKOĞLU'nun günün anlam ve önemini belirten açılış konuşması                                                                                                                              2
Vlak. Yük. Müh. Ahmet YALVAÇ'ın enerji kayıplarını özetlemesi ve çözümlerini içeren konuşması                                                                                                                3-12
Kömür, konveyör ve band problemlerini içeren baz resimler..                 13-16
Seminer programlan hakkında                                                            17-20
Seminer programları                                                                          21-23
Prof.Dr. Güven ÖNAL'm kömürün enerji üretimindeki önemini belirten sonuşması, kömür ocaklarında ve santrallarda yaptığı tesbitler ve önerileri                                           24-26
ENERJİ BRİFİNGİNİN DEĞERLENDİRMESİ                                    27-29
Brifinge davet edilenlerin listesi                                                           30-36



Müsteşar Yardımcısı M. Ali TÜRKOĞLU'nun Günün Anlam ve Önemini Belirten Açılış Konuşması
Sayın Müsteşar Yardımcısı, Bakanlığımızdan Saym Arkadaşlar, TEAŞ Türkiye Elektrik Üretim İletim A.Ş. ve TKİ. Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüklerinin Sayın Üst düzey Yöneticileri, Saym Termik Santral İşletme Müdürleri, saym Yetkililer, Sayın Teknik Elemanlar, ENERJİ BRİFİNGİ'ne hoş geldiniz.
Bundan önce tertiplediğimiz enerji brifinginde, enerji üretimi ile ilgili sorunları santral işletme müdürlerinin kendi ağızlarından dinledik, problemleri tespit ettik. Şimdi bir kısmınız buradasınız. Bu defa ki ENERJİ BRİFİNGİ nde ise ağırlıklı olarak kömür konusu incelenecek; kömürle ilgili problemler ve çözümleri bilimsel olarak ortaya konacak, uzman firmalar tarafından proje ve maliyet bazmda KÖMÜR ZENGİNLEŞTİRME ve LAVAR ünitelerinin tanıtımı yapılacak; kömürün özelliklerine bağlı olarak her santral için en uygun sistem belirlenecektir. Zaman elverdiği sürece enerji üretimini olumsuz yönde etkileyen diğer konulara da bilimsel yaklaşımlarda bulunulacak çözümler ortaya konulacaktır.
Sorunların kafi miktar tartışılabilmesi için davetti sayısı kısıtlı tutulmuş, en çok sorunu olan santrallara öncelik verilmiştir.
Bilimsel ağırlıklı olan bu ENERJİ BRİFİNGİ'nin gerçekleşmesinde TEAŞ Gn. Md. Termik Santrallar İşletme ve Bakım Dairesi Başkanlığı elemanlarından Mak. Yük. Müh. Ahmet YALVAÇ'm çok büyük katkıları olmuştur. Kendisine huzurunuzda teşekkür ediyor ve Brifingin başarılı geçmesini temenni ediyorum.
Bu brifing aşamasına nasıl gelindiğini, santrallanmızdaki enerji kayıplarım ve nedenlerini anlatması için, araştırmaları yapan saym Ahmet YALVAÇ" ı kürsiye davet ediyorum.

Buyurun Sayın YALVAÇ.
Müsteşar Yardımcısı M. Ali TÜRKOĞLU

Mak. Yük. Müh. Ahmet YALVAÇ'ın Termik Santrallardaki Enerji Kayıpları ile, Nasıl Önlenecekleri Hususunu içeren Konuşması
Sayın Müsteşar Yardımcıları, TEAŞ ve TKİ Genel Müdürlükleri'nin sayın Üstdüzey Yetkilileri, Sayın Termik Santral İşletme Müdürleri, S ay m Yetkililer ve saym Teknik Elemanlar, bende hepinize hoş geldiniz diyorum ve saygılar sunuyorum.
Müsteşar yardımcımız saym Ali TÜRKOĞLU'na bu ENERJİ BRİFİNGİ'nin yapılmasına önayak olduğu için, bana gösterdiği yakın alaka ve destek için huzurunuzda teşekkür etmeyi bir borç biliyorum.
Enerji kaybı ve nedenlerine geçmeden önce, faydalı olur düşüncesiyle özgeçmişimde enerji ile ilgili çalışmalarımdan kısaca bahsetmek istiyorum.
AFŞİN-ELBİSTAN Termik Santrah'mn kuruluş aşamasında (10) yıl çalıştım. Bu süre içerisinde TEK adma kaynak ve kalite kontrol hizmetlerini, kazan montaj çalışmalarını, (5) yıl süreyle hasar tesbit ve bilirkişi komisyonu başkanlığım yürüttüm, daha birçok önemli konuda görev aldım.
Yerli ve yabancı firmalarla olan birçok ihtilaflı konulan hallettim. İmalatın içinden geldiğin ve yapmaya meraklı olduğum için, montaj işlerini kolaylaştırıcı birçok alet yaptığım gibi, yurt dışından gelecek olan birçok alet ve makinalann, parçalarını imal ettim. Ayağa kaldırdığım iş makinalarmm ve kıymetli aletlerin parasal karşılığı bugün astronomik rakamlarla ifade edüebilir.
Zaman zaman işletmede yaşanan birçok sorunların çözümünde de katkım olmuştur.
Sonuçta şunu söylemek istiyorum. AFŞİN-ELBİSTAN Termik Santrah'mn gecikmeli dahi olsa faaliyete geçmesindeki katkım tartışılmaz. Bundan her zaman büyük bir gurur duyarım. Şu anda had safhaya ulaşan ve çok karmaşık bir yapı arzeden enerji sorunun çözümü bile, AFŞİN-
ELBİSTAN Termik Santralı'mn kuruluşunda yaşanan problemlerin yanında çok hafif kalır.
1987 yılında Almanya'ya gittim. Davetli olduğum süre içerisinde orada santrallarm işleyişini inceleme fırsatını buldum.
1988 yılında mastır vesilesi ile Ankara'ya geldim. Mastır tezini de kaynak üzerinde verdim. Kaynak tezinde kaynak ve kalite kontroluna getirdiğim yeni yöntemler var. Bu konudaki çalışmalarım 1999 ULUSAL KAYNAK SEMPOZYUMU kitabına girdi.
Sonra santrallardaki yanma problemlerini incelemeye başladım. Bu konuda da hayli mesafe katettiğime inanıyorum. Eğer vaktimiz kalırsa, enerji kaybını ve problemlerini yanma hesaplarıyla açıklamaya çalışacağım. TKİ ve TEAŞ tarafının bu hesapları ilgiyle izleyeceklerine inanıyorum.
Yıllardır enerjide yaşanan sorunlar ve bunlarm nasıl düzeltileceği ile uğraşıyorum. Enerjinin geleceği, özelleştirme dahil birçok konuda çalışmalarım var. bunlar resmi evraklardır.
Bugün ENERJİ BRİFİNGİ nin koordinatörü olarak karşınızda bulunuyorum. Sizlerin gibi mümtaz bir topluluğa hitabetme imkanını bulduğum için çok mutluyum.
TEAŞ Gn. Müdürlüğü Yönetim Kurulu Üyeleri'ne 11.350 milyar kilovat saatlik kayıp enerjinin (6) ay gibi kısa bn zamanda nasıl geri kazanılabileceğini izah ettim. Bu kayıp, proje değerinde kömür verilememesi, kömürün harmanlanamaması, işletme sorunları, yanma problemleri, kazan borusu patlakları .... vs. gibi nedenlerden oluşmaktadır. Programlı kesintiler bu rakama dahil değildir.
1 1.350 Milyar Kwh lık kayıp enerji 1998 yılma aittir. Özelleştirme beklentisi dolayısıyla bugün için sorunlar daha da ağırlaşmıştır. Bunlar özet olarak söylediklerim. Bu kayıplar hakkmda detaylı bilgilere ve nasıl önleneceklerine ayrıca değineceğim. Zaten bu enerji brifinginin gayeside bu .
1998 yılının aralık ayında SOMA Eğitim merkezinde, termik santrallarımızda yaşanan kaynak sorunlarını asgariye indirmek maksadıyla mühendis seviyesinde bir İLERİ KAYNAK SEMİNERİ organize ettik. Seminere ben, bir doçent ve bir profesör hoca olarak katıldık. Seminer uygulamalı yapıldı ve çok faydalı oldu.
yılının başında, termik santarllara ait 1988 faaliyet yılı üretim kayıplan dosyasını inceledim, kayıpları sınıflandırdım. Kömürün proje değerinde verilememesi, bant ve konveyör arızaları, yanma problemleri ve program dışı devre dışı kalmalarla meydana gelen enerji kayıpları 11,350 milyar kilovat saat kadardı. Ama toplam kayıplar bu rakamın çok daha üstündeydi. Durumu ve yorumlarını bir raporlu TEAŞ Termik Santrallar İşletme ve Bakım Dairesi Başkanlığı'na sunarak eğitim programları düzenlenmesini teklif ettim.
Bu program çerçevesinde 1999 yılında HAVA KİRLİLİĞİ, BACA GAZI ARITMA SİSTEMLERİ VE EMİSYON ÖLÇÜM CİHAZLARININ TANITILMASI SEMİNERİ ni gerçekleştirdik. 1999 yılı eğitim programlarında olduğu halde, Termik Santrallar işletme ve Bakım Dairesi Başkanlığı üst yönetiminin değişmesi dolayısıyle KÖMÜR, KON VE YOR VE BANT seminerini büyük zorlukları aşarak gerçekleştirdik. Yine 1999 programında olduğu halde doğrudan santral işletmeciliğine yönelik olan KAZAN SEMİNERİ haznlık ve bağlantıları yapıldığı halde, hala beklemede bulunmaktadır. Bu seminerin yapılmasında büyük bir fayda görüyor ve yetkililerin desteğini bekliyorum.
Faydalı olacağı için seminer programlarını, seminerle ilgili bilgileri yazı ekinde sunuyorum. Ayrıca hocalarımızın sipariş üzerine hazırladıkları ve son derece kıymetli bilgileri içeren bu dokümanlardan elimizde mevcut olanları siz saygıdeğer katılımcılara takdim ediyorum. Bu dokümanların bir kısmı daha önce bazı üst düzey yetkililerine takdim edilmiştir.
SORUNLAR NİÇİN ÇÖZÜLEMİYOR?
Bu seminerler vesilesi ile tekrar tekrar gördük ve anladık ki, program ne kadar güzel olursa olsun,  Amerika'dan Almanya'dan İngiltere'den
Türkiye'den       vs. çok büyük firmalar katılmış olsun, yerli ve yabancı
üniversitelerden uzman hocalar katılmış olsun, birşey farketmiyor; üst düzey yöneticilerimiz maalesef bu bilimsel ağırlıklı toplantılara vakitleri olmadığı gerekçesiyle rağbet etmiyorlar, katılmıyorlar. Şimdi müsadenizle herkese soruyorum. Bilimsel ağırlıklı problemlere, bilimsel ağırlıklı olmayan toplantılarla çözüm bulmak mümkün mü?
Eğer vaktimiz olursa kömürün yanmasıyla ilgili teknik hesaplara gireceğim. O zaman konunun öneminin daha iyi anlaşılacağına inanıyorum.
11.350 MİLYAR KWH LIK KAYIP ENERJİ NE DEMEK ?
AFŞİN-ELBİSTAN Termik Santralının gücü 4 x 344 MW tir.
Eğer bu santral 365 gün sürekli olarak tık demeden dört ünitesiyle maksimum kapasite ile çalışırsa, yukarda sözünü ettiğim kayıp enerji buna eşit. Ama bu santralın tam kapasite ile 365 gün tık demeden çalışması mümkün değildir. Eğer bu sorunları halleder ve iyi bir işletmecilik sunarsak (6) ay içerisinde iki adet AFŞİN-ELBİSTAN Termik Santralını Türkiye'ye kazandırmış olacağız.
Yanma hesapları da işin içine dahil edilirse kayıp enerji, bahsettiğim 11.350 milyar kvvh ten daha fazladır. İşte biz bu ENERJİ BİRFİNGinde en azından bu 11.350 milyar kwh lik kayıp enerjinin nasıl önleneceğini ortaya koyacağız.
TEAŞ Gn. Md. Yönetim Kumlu Üyelerine söylediğim sözleri burada da tekrarlamak istiyorum. Alınacak önlemlerle, iyi bir işletmecilikle ve yeni bir organizasyonla termik santrallardaki enerji üretimini yaklaşık (6) ay gibi kısa bir süre de % 30 artırmak mümkün. Arzu edilir ve görev verilirse bu işinde takipçisi olmak istiyorum.
Yukarda sözünü ettiğim, alınacak yeni önlemler iyi bir işletmecilik ve yeni bir organizasyon ifadeleri birbirine sıkı sıkıya bağlı paket bir program dır. Ve (6) ay süresi bu paketin uygulamasına bağlıdır. Bu hususlardan neyi kastettiğimi de yeri geldiğinde izah etmeye çalışacağım. Santral işletmeciliği konusunda Almanya dan da örnekler vereceğim.
KAPSAM:
Bu ENERJİ BRİFİNGİ'inde ele alınacak konuların temelini, resmi evraklarda yaptığım tesbitler, eğitim dairesi başkanlığı'nda özel görevli olarak bulunduğum iki yıl içerisinde, seminerler vesilesi ile termik santrallarda ve kömür ocaklarında yaptığım araştırmalar ve tespitler oluşturmaktadır.
Problemlere yaklaşım tarzı iki yönden olacaktır. Birincisi başta kömür olmak üzere; proje oluşturuluncaya kadar mevcut sorunları basit yöntemlerle nasıl halledebiliriz, ikincisi santralın bünyesine en uygun kömür zenginleştirme ve lavarlama üniteleri hangileridir?
1999 Yılının yazında, ağırlıklı olarak EGE BÖLGESİNDEdeki termik santrallarda ve kömür ocaklarında başta kömür olmak üzere birçok problemi (1) hafta boyunca video kamerasıyla tesbit ettik. Bu görüntüler canlı birer örnek olması bakımından çok önemlidir. Bundan önceki toplantıda hep kömür kömür denildi ama, problemlerin detayma inilmedi. Ama bu görüntü kayıtlarında detaylarda var.
Kömür ocaklarında ve termik santrallarda yapmış olduğumuz çekimlerin bir kısmı, yetkililerin bilgisi dahilinde ve müsaade ile bir kısmı ise gizlenerek yada müsaade alınmadan yapılmıştır. İlgililerin bunu anlayışla karşılamalarını bekliyorum.
Bugüne kadarki tecrübelerimle gördüm ve anladım ki, toplantının şekli ve boyutu ne olursa olsun taraflar, genelde kendileriyle ilgili olan sorunları kamufle etmeye çalışıyorlar. Bu yüzdende sorunlar çözülemiyor. Ama bu defasında öyle olmayacak.
Bu sorunların bir şekilde bütün çıplaklığı ile ortaya konulması gerekiyordu. Bu defasında işte yapılan bu. Bu sorunlar çözüldüğü zaman göreceksiniz herkes rahat edecek.
Bu görüntüler ekrana geldiğinde, zaman zaman görüntüler dondurulacak, çözümleri konusunda kısa izahatlar da bulunulacaktır.
SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE EĞİTİMİN YERİ
YANMAYLA İLGİLİ BAŞLICA SORUNLAR NEDİR ?
Eğer santrallarımızda proje değerinde kömür temin edilebilse o zaman herhangi bir verim azlığı söz konusu olmaz. Ama durum maalesef öyle değil. Kömürün kalorisi ve elementel analizi sık sık değişiyor. O zaman her değişiklikte, kömürün randımanlı bir şekilde yanabilmesi için gerekli teorik ve gerçek hava miktarının hesaplanması lazım. Ama ben bu hesapların yapıldığını hiç görmedim.
Hava fanının sabit devirde döndürüldüğünü biliyorum. Eğer ihtiyaçtan fazla havayı kazana basarsanız o zaman da verim düşer. Aşağıdaki grafikte görüldüğü gibi bu maksimum noktayı hesapla bulmak lazım.




Eğer siz, ihtiyaçtan fazla havayı kazana basarsanız, o zaman kazanın ısısı düşer. Kazan ısısı düşüncede yüksek sıcaklıkta oksitlenen ve kalorisi çok yüksek olan (CO) gazını doğrudan bacadan dışarı atmış olursunuz. Baca gazı analizlerinde CO emisyonu çıkıyorsa, bu fazla hava verildiğindendir. CO in oksitlenmeden dışarı atılması hem bir enerji israfı, hem de zehirli bir gaz olduğundan çevre bakımından çok tehlikelidir.
Baca gazı analiz hesaplarını yapabilmek, bunları yommlayabilmek iyi bir kazan işletmesi için şarttır. Bu hesapların her biri genelde mastır ya da doktora programlarıyla ilgilidir. İşte seminerlere katılmanın faydaları burada. Problem ve çözümlerini uzmanlardan öğrenmek imkanını veriyor, teknolojideki gelişmelerden haberdar olmamızı sağlıyor.
Bakıyorsunuz kül analizlerine yüksek oranda yanmamış karbon. Demek ki o zaman siz yanmayı iyi yapamıyorsunuz demektir. Kömürü enerji olarak düşünürsek, bir kısmını yakamadan dışarı, bir kısmmı da yine yakamadan cürufla dışarı atıyoruz demektir.
Bu konuda sonuç olarak şunu söylemek istiyorum. Eğer biz yanma hesaplarını iyi bilirsek, proje değerinde olmayan kömürden bile daha fazla enerji elde etmemiz mümkün.
KAZAN BORULARI NEDEN SIK SIK PATLIYOR ?
Kazan boruları genelde orta ve yüksek alaşımlı çeliklerden yapılmışlardır ve sıcağa, yüksek basınca dayanacak özelliktedir. Mühendislik okullarında verilen klasik kaynak bilgileriyle bu alaşımlı boruların kaynağını yapmak mümkün değildir. Hem kaynakçının hem de mühendisin özel bir eğitim alması gerekir. Maalesef santrallanmızda bu konuya da gereken önem verilmiyor. Bu itibarla kaynak eğitimine hem kaynakçı, hem de mühendis açısından devam etmek hem de sürekli hale getirmek lazım.
Bu çerçeve içerisinde SOMA Eğitim Merkezinde kaynak çalışmaları daha etkin ve sürekli hale getirilmelidir.
Bu konuda sonuç olarak şunu söyleyebilirim:
Eğer bir kazan borusu usulüne uygun olarak kaynak edilirse, bir revizyon süresince hatta yıllarca patlamadan görev yapabilir.
Bir kazan borusunun patlamasıyla, kaynağın yapılması, hazırlık çalışmaları ... vs. ile kazanın tekrar devreye girmesi için geçen zaman yaklaşık bir haftadır. Eğer siz kazan patladığında hızlı soğuşun diye (2) günlük soğuma zamanını kısaltmak için fanları devreye sokarsanız, metalurjik olarak anormalliklere ve seri çatlak ve patlamalara neden olursunuz. Bu itibarla kaynak konusu son derece önemlidir.
Aslında her hafta bir boru patlağının yaşanması bir soruşturma gerektirir.
SANTRALCILIK OKULU
Almanya'da ESSEN şehrinde santral firmalarının katkılarıyla çalışan bir SANTRALCILIK OKUL mevcut. Santrallarda çalışacak teknik personel, hem görev öncesinde hem de görev süresinde periyodik olarak ve sürekli bir şekilde eğitimden geçmektedir. Örneğin bir (A) santralında görev yapacak olan bir müdür, (A) santralıyla ilgili nazari bilgileri aldıktan soma önüne (A) santralının maketi konuyor. Santralın karakteristikleri belli. Eğer (A) santralı devreye alınırken ya da devreden çıkartılırken eğer müdür adayı herhangi bir işlem ya da girdi hatası yaparsa hemen sinyal veriyor. Bu eğitime iş öğrenilinceye kadar devam ediliyor.
Biz işlerin iyi gitmediğinden hep şikayet ediyoruz ama öyle bir sandalcılık okulu TÜRKİYE'de yok. Santral işletmeleri özel sektöre devredilse bile böyle bir okulun kurulmasına TEAŞ Gn. Md. Öncülük etmelidir.
KAZAN REVİZYON HİZMETLERİ
Enerji kayıplarının yüksek olmasında revizyon hizmetlerinin usulüne yada standartlara uygun yürütülmediğinin etkisi büyük. Bu itibarla revizyon hizmetlerinin yürütülmesi yeni bir organizasyonla yapılmalıdır. Bu konuya açıklık getirmek bakımından Almanya'dan bir örnek vermek istiyorum.
ALMANYA'DA REVİZYON HİZMETLERİ NASIL YÜRÜTÜLÜYOR?
1987 de Almanya'ya gittiğimde STEAG firması beni ESSEN'e yaklaşık bir saatlik mesafedeki FÖRDE SANTRALI'na götürdü. Santral 3000 MW lık bir kömür santralıydı ve revizyon halindeydi. Kazan firması gelmiş, kazanı revizyon ediyordu, değirmen firması gelmiş, değirmeni revizyon ediyordu. Bu bakım firmaları STEAG'm değildi. Sonuçta bana kumanda odasında çalışan 3-4 kişiyi gösterdiler ve santralı bunlar idare ediyor, istediğimiz bilgileri bilgisayardan alıyoruz dediler. Aslında böyle bir yapılanmayı ben özelleştirme öncesinde TEK'e teklif etmiştim. Ama olmadı. Aslında Türkiye de santral alan ya da olacak olan özel firmaların, işleri daha kolay ve randımanlı yürütebilmeleri için böyle bir organizasyona gitmeleri lazım.
TEAŞ Gn. Müdürlüğü böyle bir organizasyon için öncülük etmelidir.
Termik santral revizyonları, uzmanlaşmış firmalar tarafından yapıldığından herhangi bir zaman da santralın arızalanıp devre dışı kalma ihtimali son derece azdır. Aksi durumda revizyonu yapan firmalar tazminat ödemek durumunda kalacaklarından işe eğilmek zorunda kalacaklar. Revizyon firmalarının kurulması, enerji sanayinin zaman içerisinde Türkiye'de de kurulup gelişmesine öncülük edecektir.
İLK ADIM
Böyle bir revizyon ekibi, başlangıç olarak termik sandallardan, merkez teşkilatından, kısmen de geçici kadro ile hizmet alımı şeklinde dışardan alınacak elemanlarla oluşturulabilir. Belli bir hazırlık çalışmalarından soma bu ekip ağırlıklı olarak işin içine girer.
Başlangıç olarak bir kaynak ekibi kurulabilir. Arızalı durumda, sorun nerede ise bu acil durum ekibi müdahele eder. Zaman içinde yukarda da izah ettiğim gibi teşkilat genişletilir. Arzu edilirse bu işi de yüklenebilirim. 18.7.2000.
Mak. Yük. Müh. Ahmet YALVAÇ
TEAŞ Gn. Md.
Termik Sant. İşi. ve Bak.Dai. Bşk.
Tlf: 0312 212 69 00/22 25 GSM : 0532 695 19 77









NOT:
Sayfa 13, 14, 15, 16 da bulunan ve santrallardaki band ve konveyör arızaları ile kömür problemlerine ışık tutan görüntülerin daha fazlası, detaylı ve canlı olarak video bandında var. Arzu edenlere ya da görmeyenlere bu bandlar tekrar izlettirilebilir.
Santrallarda 1998 yılında, proje değerinde kömür verilmemesi, kömürün harmanlanamaması, band konveyör arızalan, yanma problemleri program harici devre dışı kalmalarla meydana gelen 11.350 MİLYAR kwh'hk kayıp enerjinin hikayesi, 12.02.1999 tarih ve 1095 sayılı yazı ile TEAŞ Gn. Md. Termik Sant. İşi. Ve Bak. Dai. Başkanlığı'na vermiş olduğum teferruatlı raporda var.
Konveyör makaralarının taşlaşmış küllerden bilhassa bir proje ile nasıl temizleneceği; ÇİN bandı hikayesine bağlı olarak 14.05.1998 tarihinde TEAŞ Gn. Md. Termik Sant. İşi. Ve Bakım Dairesi Başkanlığına verilen kapsamlı bir raporla ortaya konmuştur.
SEMİNERLER HAKKINDA
Bu seminerler termik santrallarda sorunlarn çözümü ve enerjinin artırılmasına yönelik olarak düzenlenmiş olup, üç kısımda mütalaa edilmiştir.
I.      GRUP SEMİNER
Bu seminer Hava Kirliliği, baca gaz Arıtma sistemleri ve emisyon ölçüm cihazları semineri olup, 1999 yılı ekim ayı içinde gerçekleşmiştir.
Bu seminere Amerika'dan BABCOC VV1LLKOKS Almanya'dan BISCHOF ve NOEL, İngiltere'den CLAYD firmaları ile İsveç'ten OPSIS, İngiltere'den CODEL firmalarının temsilcileri ile, GAMA, GÜRIŞ ve PASINER Firmaları katılmışlardır. Konunun bilimsel yönleri ise İstanbul Teknik Üniversitesi ve Ankara'da Gazi Üniversitesi tarafından ele alınmıştır.
Burada, şu anda TEAŞ'da santrallarda yapılan ve yapılmakta olan baca gazı arıtma sistemlerinin tanıtımı ve özellikleri, bu projelen yapanlar tarafından ele alınmış olup, bu konuda dünyadaki gelişmeler anlatılmıştır. Üniversitelerimiz ise bilimsel çalışmaları anlatarak, bu konuların daha iyi anlaşılmasını sağlamışlardır.
Emisyon ölçüm cihazı firmaları ise hem bu aletlerin nasıl kullanılacağını göstermişler, hem de bu konudaki dünya teknolojilerini anlatmışlardır.
GAYE : Hava kirliliğinin iki boyutu vardır.
Birincisi havanın kirletilmesi, ikincisi ise santralın işletmecilik yönü. Biz burada ikinci boyutla ilgilendik. Santralın iyi işletilip işletilmediğini emisyon ölçüm cihazlanndan alman değerlerden anlamak mümkün. Bunlan anlamak ve değerlendirmelerini yapabilmek için hesap yöntemlerini bilmek lazım. Bunların herbiri mastır yada doktora programlannda ele alman konulardır. Bu seminerde bu konuda temel yaklaşımlar ele alınmış olup, detaylan ilerde III. Grup seminerde; kazan seminerinde ele alınacaktır.
Emisyon ölçüm cihazlarından alman değerlerden yararlanıp, sandalda hangi kısmın iyi çalışmadığını, düzeltmek için neler yapılacağını anlamak mümkün. Bu hesap yöntemlerini işletme müdürlerinin, müdür yardımcılarının ve kazanla ilgilenen mühendislerin muhakkak bilmeleri lazım.
II.     GRUP SEMİNER:
Bu seminer KÖMÜR, KONVEYÖR VE BAND SEMİNERİ olup, şu anda gösterime sunulmaktadoır. Bu seminerle kömür, konveyör ve band konularından kaynaklanan sorunların çözümü hedeflenmiştir.
Santrallarda bir yıldan beri yaptığım araştırmalarda bu konudaki gözlemlerim şudur:
Termik santrallarımızm hiçbirinde kömür zenginleştirme tesisleri yoktur. Kömür ocaklarından gelen kömürlerdeki taşları ayıklamak için sistemler var ise de, standart sınırları içinde kömür gelmediği için, taş ayırma ve kırma sistemlerinden gerektiği gibi yararlanılmamakta, hatta sisteme giren çok büyük taşlar nedeniyle bu makinalar kırılmakta, bozulmaktadır. Video görüntülerinden de anlaşılacağı üzere 1,5-2 hatta 3 m. boyutunda taşların sisteme girdiği görülmektedir.
Park sahalarındaki kömürlerin yaklaşık % 30'u taş, toprak ve kil, lastik bandları, konveyörleri bozduğu gibi, yanmayı da etkilemektedir. Bu taşlar değirmenlerin kısa zamanda aşınmalarına, kırılmalarına neden olmaktadır.
TKİ Kömür ocaklarından gelen kömürlerin TEAŞ'a giriş noktalarında sisteme girmeden önce, bir döner kırıcıdan ve arkasından LA VAR sisteminden geçmesi lazımdır. Bu seminerde DÖNER KIRICILAR'm ve LA VAR sisteminin tanıtımı da yapılacaktır.
Bu seminerde band ve konveyör konuları da bilimsel ve uygulama yönünden ele alınacak ve sorunlar çözülecektir.
Bu seminere büyük band ve konveyör firmaları da davet edilmiştir. Bu firmaların çoğu TEAŞ a mal satan ya da üreten firmalar olup, bu husus yaşanan sorunların çözümüne bir vesile olacaktır.
Santrallarımızda yapılan kömür sözleşmelerini de tetkik ettim. Çoğu santralımızda 1985 ten bu yana devam eden sabit sayılacak bir anlaşma var. Bence bu anlaşma çok yetersiz. Kalori bazında sınırlayıcı hükümler bulunmasına rağmen, tane büyüklüğü konusunda TKİ'yi sorumlu kılacak bir hüküm yok. Zaten sorunun büyük bir kısmı da buradan kaynaklanmaktadır. TKİ ocaklardan gelen çok büyük boyutlardaki taşların ayıklanmasından TEAŞ'ı sorumlu tutuyor. Başka bir deyişle büyük taşlardan dolayı makinaların kırılması onları fazla ilgilendirmiyor.
III. GRUP SEMİNER
Bu seminer KAZAN SEMİNERİ olup iki haftalık bir programdır. Bu seminerde gösterime hazır olup NİSAN ya da MAYIS ayında gerçekleştirilebilir.
Bu seminerde şu anda TEAŞ ta mevcut bulunan termik santrallar proje bazında tanıtılıp bilimsel yönden mukayese edilecektir. Bundan sonra kurulacak termik santrallarda proje ve teknoloji sicimi dha isabetli olacaktır. Santrallarımızm daha iyi nasıl işletilebileceği hususundaki hesap yöntemleri ortaya konulacaktır.
Bu seminerde su kimyası, korozyon problemleri detaylı olarak ele alınacaktır. Yine bu seminerde de yabancı firmalar davet edilecek kazan konusundaki son gelişmeler anlatılacaktır.
Türkiye'de ilk defa kurulacak olan Çanakkale-Çan akışkan yataklı kazan santralının projeside yapımcı firma tarafından anlatılacaktır.
Üniversitelerimizde bu seminer için bir yıldan beri hazırlanmaktadır.
Mak. Yük. Müh. Ahmet YALVAÇ
MÜHENDİSLER İÇİN          21
İLERİ KAYNAK TEKNİKLERİ SEMİNERİ SEMİNER PROGRAMI
Tarih    Saat
02.12.1998      9.30     Açılış konuşması 
10.00   Kaynak Makine ve Eküpmanlan
(Prof. Dr. Süleyman Karadeniz - GEDİK AŞ. )
11.15
11.30   Kaynak Makine ve Eküpmanlan
(Prof. Dr. Süleyman Karadeniz - GEDİK AŞ.)
12.30   Yemek Arası
13.30   Kaynak Makine ve Eküpmanlan
(Prof. Dr. Süleyman Karadeniz - GEDİK AŞ.)
14.30   Ara
14.45   Kaynak Makine ve Eküpmanlan
(Prof Dr. Süleyman Karadeniz - GEDİK AŞ.)
16.00   Ara
16.15   Sert Dolgu Tekniği (püskürtme )
GEDİK AŞ.
17.15   Ara
17.30   Sert Dolgu Tekniği ( püskürtme ) uygulama
GEDİK AŞ.
03.12.1998      9.00     Kaynak Metalurijisi
(Mak. Yük. Müh. Ahmet Yalvaç)
10.15   Ara
10.30   Kaynak Metalurijisi
( Mak. Yük. Müh. Ahmet Yalvaç)
12.15   Yemek Arası
13.30   Kaynak parametrelerinin belirlenmesi ( uygulamalı)
(Mak. Yük. Müh. Ahmet Yalvaç )
15.00   Ara
15.30   ITAB sınırlannın yeni geliştirilen
ölçme tekniği ile belirlenmesi
04.12.1998      9.00     Kaynak ve Malzeme standartlan
( Doç. Dr. İbrahim Ertürk - GEDİK AŞ )
10.30   Ara
10.45   Elektrod hakkında bilgi ve Elektrod seçimi
(Doç. Dr. İbrahim Ertürk - GEDİK AŞ )
12.30   Yemek
13.30   Gazaltı kaynak Yöntemleri
(Doç. Dr. İbrahim Ertürk - GEDİK AŞ )
15.00   Ara
15.15   Gazaltı kaynak uygulama
(Doç. Dr. İbrahim Ertürk - GEDİK AŞ )
05.12.1998      9.00     Kaynak Kalite Kontrolü ve Yöntemleri
( Doç. Dr. İbrahim Ertürk ve yardımcı ekip
GEDİK AŞ )
11.00   Ara
11.15   Genel problemlerin tartışılması ve kapanış konuşması
12.30   Yemek
13.30   Bergama Gezisi
Prof.Dr. Güven ÖNAL'n kömürün enerji üretimindeki önemini belirten konuşması, kömür ocaklarında ve santrallarda yaptığı tespitler ve öneriler.
Bu bilgiler 14-18 Şubat 2000 tarihleri arasında TED AŞ Gölbaşı Eğitim Tesislerinde yapılmış olan KÖMÜR, KONVEYÖR VE BAND SEMİNERİ için Hoca)nm hazırladığı kitaptan alınmıştır.
Bu defasında ise benzer hususlar ilavelerle tekrar vurgulanmıştır.





























GİRİŞ
Dünya enerji tüketimi; nufüs artışına, sanayileşmeye ve teknolojik gelişmelere paralel olarak başdöndürücü bir hızla artmakta ve 21, Yüzyıla girerken adeta enerji soğuran bir toplum ortaya çıkmaktadır. Günümüzde, Dünya enerji gereksiniminin % 80'ni kömür, petrol ve Doğal gaz gibi fosil yakıtlarca, geri kalan % 20'si de başta hidrolik ve nükleer enerji olmak üzere, hayvan, bitki artıklar, rüzgar, güneş, jeotermal, odun gibi kaynaklardan karşılanmaktadır. Fosil yakıtların Dünya'da bilinen rezerv dağılımları peüol eşdeğeri olarak % 68 kömür, % 18 petrol, % 14 Doğal gaz olarak hesaplanmaktadır. (Vogel 1999). Buna göre; bilinen petrol rezervlerinin ömrü 45 yl, Doğal gazın 65 yl, kömür'ün ise 240 yıldır. Dünya'nn 21. Yüzyıldaki en önemli ve güvenilir enerji kaynağı yine kömür olacaktır. Nitekim, Dünya elektrik enerjisi üretiminde, 1997 yılında ortalama % 423 olan kömür payının, 2000 yılında % 48'e yükseleceği tahmin edilmektedir (Makowsky 1999). ABD'leri halen elektrik enerjisinin % 56'smı kömürden üretmektedir (Markovvsky, Vogel 1999).
Kömüre dayalı enerji santrallerinde, kömür yakma verimi çok önemli olmaktadır. Bu verim büyük ölçüde kömürün hazırlanması ile ilgilidir. Kömür hazırlama, taş ayıklama, zenginleştirme, harmanlama, stoklama, kırma, öğütme ve kurutma gibi işlemlerden oluşmaktadır.
Bu seminerde kömür ve kömür hazırlama ile ilgili genel bilgilere yer verilmiş ve TEAŞ elemanlar ile konunun önemi tartışılmıştır.
Semineri düzenleyen TEAŞ Eğitim dairesi başkanlığına ve Sn. Ahmet YALVAÇ'a teşekkürlerimi sunarım.
9. TÜRKİYE'DEKİ KÖMÜR YAKAN 
SANTRALLERDE DURUM
Satıcıdan Alman Kömür Nitelikleri Uygun Değil
Alış Noktasında Kömür Yetersiz
Kömürde Çok Miktarda Suni Karışmış Taş Var
Kırma Sistemleri Kömür'e Göre Seçilmiyor. Kırıcılar Sık Arza Yapıyor
Taşma Sistemlerinde (Bant Konveyör, Oluk Ve Shutlar) Önemli Teknik Eksiklikler Var Çok Arza Yapıyor
Kömür'ün Niteliğini Belirleyecek On-Line Analiz Sistemleri Mevcut Değil
Harmanlama Ve Homojenizasyon Yeterli Değil
Stoklarda Yanmayı Karşı Önlem Yok
Değirmenler Yüksek Taşlı Kömürle Çalıştığından Çok Arza Yapıyor. Mevcut Öğütme Sistemleri Taşlı Kömüre Uygun Değil. Çok Fazla Aşınma Var.
Havalı Klasifıkatörler İyi Ayarlanmadığından Yanmaya Giden Kömür'ün Gronalometrisi Uygun Değil
Yanma Kontrolü Yeterli Yapılmıyor
Gerek Kömür Hazırlama, Gerekse Yanma Birimlerinde Uzman İşletmeci Bulunmuyor
Atık Su Değerlendirilmiyor
Sonuç Olarak Yukarda Saylan Nedenlerle Enerji Üretim Verimi % 30 Civarında Düşmektedir.

10. KÖMÜR SANTRALLEİRNDE ENERJİ VERİMİNİ ARTTIRMAK İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER
•          Kömür'ün Denetimi
Numune Alma
Hızlı Analiz (On-Line)
Uygun Ve Değişmeyen Özelliklerde Kömür'ün Harmanlama Yolu İle Sağlanması
Gerektiğinde Taş Ayıklama Veya Zenginleştirme »   Uygun Kırıcı Ve Değirmen Seçimi
Yanmaya Giden Kömür Boyutu'nun Otomatik Ölçüm İle Denetimi
Havalı Klasifıkatörlerin Sık Sık Ayarlanması
Yanmanın Denetimi
Gerekirse Yanma Desteği (Co-Firing) Uygulaması
Bant. Kırıcı Değirmen Arızalarının Enaz'a İndirilmesi
Kömür Hazırlama Ve Yakma Birimlerinde Uzman  Personel Kullanılması
Atık Sudan Yararlanılması
Mevcut Personelin Sürekli Olarak Meslek Sonrası Ve İşbaşı Eğitime Tabi Tutulması

18-19 TEMMUZ 2000 Tarihleri arasında Yapılan ENERJİ BRİFİNGİ'nin Değerlendirilmesi
Bu enerji brifinginde; TEAŞ Gn. Müdürlüğü'nün Üst düzey Yönetimi, başta EGE BÖLGESİ'ndeki bazı Termik Santral İşletmelerinin üst düzey yöneticileri ile,TKİ Gn. Müdürlüğü'nün üst düzey yöneticileri ve EGE BÖLGESİ'ndeki Bölge Başmüdürlerinin ve BAKANLIĞI'mızm üst düzey yöneticileri ve uzman bilim adamlarının katılımıyla KÖMÜR ve KÖMÜRE DAYALI PROBLEMLER'in tartışılması fevkalade yararlı olmuştur. Üzerinde ağırlıklı olarak durulan hususlar, çözümleri ve öneriler özet halinde aşağıda sunulmaktadır.
1. Kömür ocaklarında dekapaj iyi yapılamaması, ekskavatör operatörlerinin zaman zaman dikkat etmemeleri nedeniyle santrallara gelen kömürlerin iri taşlarla toprak ihtiva edebildikleri gerçeği kabul edilmiştir.
Bunu önlemek için kömür ocaklarında denetimin etkin hale getirilmesi vurgulanmış, kesin çözüm olarak; kömür ocaklarında kömürün kamyonlara yüklenmeden ya da konveyor bandlarma verilmeden önce, mobil bir sistemle ya da döner bir kırıcı ile öncelikle büyük taşlardan armdmlması, boyutunun küçültülmesi gerekli görülmüştür.
Bu şekilde taşlarda boş yere kamyonlarla santral sahasına kadar taşınmayacak. Bu husus para tasarrufu sağladığı gibi taşıma bantlarının ömrünüde arttıracak kırıcı sistemlerim arızalandnmayacaktır.
2. Kömürün Homojenizasyonunun Sağlanması
Bazen gönderilen kömürlerin ağırlıklı olarak, taş, toprak içerdikleri, bazen kaliteli kömür oldukları, kalorilik değerlerin genelde aritmetik ortalamaları   içerdikleri   sonuçta;   kömürün   gerçekteki   kalorifik değerinde büyük dalgalanmaların olmasından zaman zaman kazanın sönme noktasına geldiği santral işletme müdürlükleri tarafından sık sık dile getirilmiştir.
TKİ tarafı ise çözüm olarak kalorilik şartı yerine, taş toprak göndermemeye dikkat etmekle beraber, TEAŞ'm kömür stok sahalarında değişik kalori ve özellikteki kömürlerin stok edilmesinin ve istenilen özellikteki kömürün paçallanarak elde edilmesinin daha doğru olacağını beyan etmiştir. Sabit özellikte kömür en çok bu şekilde elde edilebilecektir.
NOT: Termik santral kömür park sahalarında zaman zaman yeteri kadar kömür olmadığı, ne bulunursa yakılmak zorunda kalındığı zamanlara rastlanmaktadır.
Park sahalarında değişik kalori ve özellikle kömürlerin bulunmadığı ya da az olduğu, santrallarda yaptığım araştırmalarda benim tarafımdan gözlenmiştir. Bu itibarla TKİ tarafından getirilen öneri bence de olumludur.
Kömürlerin ne şekilde paçallanacağı teknik ve zor bir iştir. Paçallamayı yapacak olan ve park sahalarında bu maksatla da bulunan kömür park makinelerinin özelliklerinden tam manasıyla yararlanıldığı kanaatinde de değilim.
Santral bazında park sahasında makin al arın özelliklerinden yararlanarak paçallarıma suretiyle kömürün HOMOJENİSAS-YONU'nun ne şekilde sağlanacağı uygulamalı olarak gösterilmeli, bunun için EĞİTİM PROGRAMLARİ düzenlenmelidir.
3. KÖMÜR'ün ve KÜL'ün hızlı analiz yöntemlerinden yararlanarak analiz edilmesi
Şu anda uygulanan laboratuvar analiz yöntemlerinde, alman kömür numune sinin netice gelinceye kadar yığınlar halindeki kömür yanıp bitmektedir. Bu itibarla günde kaç defa numune alırsanız alın kontrol etme ve önlem alma imkanı ya çok zayıftır ya da hiç yoktur. Bu itibarla HIZLI ANALİZ, başka bir deyişle ONLİNE sisteminden yararlanmakta fayda vardır. Ama TÜRKİYE'bu teknolojide yeterli bilgi
ve deneyime sahip değildir.
Bu itibarla, ağırlıklı olarak bu teknolojiyi kullanan Yunanistan'a TKİ ve TEAŞ elemanlarından oluşturulacak bir grubun ziyarette bulunmasında fayda görülmüştür. Bu suretle Yunanistan Elektrik İdaresinin ve santrallann ne şekilde işletildiği de incelenmiş olacaktır.
Yunanistan Elektrik İdaresi Başkam Dr. LEONTİDİS'in böyle bir teknik ziyarete KÖMÜR SEMPOZYUMU'nda yeşil ışık yaktığı ilgili hocalarımız tarafından ifade edilmiştir.
Eğitim çalışmalarına genişletilerek devam edilmelidir.
SANTRALLAR'ın REVİZYONU
Bu konuda önerilen husus ve yöntemler oturup tartışılmalıdrr.

18.19/2000 tarihinde yapılmış olan ENERJİ BRİFİNGİ'ne Enerji Bakanlığı'ndan davet edilenler:
H.Y. YİĞİTGÜDEN Müsteşar
Mustafa MENDİLCİOĞLU Müst. Yrd.
Osman İLHAN
Enerji İşleri Gen.Müd. V.
Tuncay DERMAN
Termik Santrallar ve Otoprodüktör Daire Başkanı
Teftiş Kurulu Daire Başkanlığı'ndan
(     Tuğrul TURHAN
Teftiş Kurulu Başkanı
Savaş ERDEM Baş Müfettiş
18.19 / 7 / 2000 Tarihinde yapılmış olan ENERJİ BRİFİNGİ'ne TKİ. Genel Müdürlüğün'den davet edilenler:
Yusuf CEBİ Genel Müdür.
Hasan Yılmaz
Genel Müdür Yardımcısı
Ömer ÜNVER
Etüd Plan Proje Da.Bşk.
D.Kaya ACAR
Eğitim İş Güv.Dai. Bşk.
Koksal MUCUK
İşletme Dairesi Başkanı
Taşra Teşkilatından:
Bekir Sıtkı ALICIOĞLU
SOMA Linyitleri Bölge Baş Müdürü
SOMA Linyitlerinde ocaklarda çalışan ve TEAŞ'la ilişkide olan bir mühendis
İbrahim ERDOĞMUŞ
Yatağan Linyitleri Bölge Baş Müdürü
Yatağan da kömür ocaklarıyla doğrudan ilgili olan ve TEAŞ' ta yaşanan sorunları bilen bir mühendis
Mehmet ONGUN
Yeniköy - Kemerköy Linyitleri Bölge Baş Müdürü
Yeniköy -Kemerköy ocaklarıyla doğrudan ilgili olan ve TEAŞ'la yaşanan sorunları bilen bir mühendis
Kemal PEMBE Garp Linyitleri İşi. Müd.      KÜTAHYA
TEAŞ Genel Müdürlüğünden davet edilenler:
Muzaffer SELVİ TEAŞ Gen.Müdürü
Öner GÜLYEŞİL
Termik Santrallerden sorumlu TEAŞ Gen. Müd. Yard.
Budak DİLLİ
TEAŞ Gen.Müd.Yrd.
Recep YILMAZ

Termik Santraller İşletme ve Bakım Dairesi Başkanı Sami KAYA
Termik Sant.İşl.ve Bak.Dai.Bşk. Yard.
Cumali TAŞTEKİN Kömür Müdürü
Hüsnü ALT İN KAYA
Termik Santrallerin Enerji Kayıplarıyla İlgilenen Md. Yrd T E AŞ TEKNİK KONTROL LABO RATU VAR LARI' N DAN Metin ÖZKAN
Teknik Kontrol Laboratuarları Müdür Adalet ÇELEBİ
Kömür Analizlerinden sorumlu Baş Müh.
Türker YILMAZ NDT Uzmanı
T E AŞ TERMİK SANTRAL İŞLETMELERİNDEN
Mehmet HOŞOĞLU
Yatağan Termik Sant. İşi. Md.
Yatağan Termik Santralinde çalışan, kömür işleriyle uğraşan ve TKİ ile sorunları bilen bir Mühendis
Abdulkadir ÇARIKÇI
SOMA Termik Sant. Genel Müdürü
İzzet ATEŞ
SOMA Dış Tesisler ve Kömür İşlevinden Sorumlu Md. Yard.
Niyazi KÖSTEKLİ
SOMA Term.Sant.Tek.Müd.Yard. veya
Mehmet Emin Gül Kazan Baş Müh.
Muzaffer BAŞARAN
Yeniköy Term. Sant. İşi. Müd.(Gn.Md)
Kömür İşleriyle uyraşan ve TKİ ile sorunları bilen bir mühendis
Ahmet Nuri NAL
Kemerköy Termik Sant.Gen.Müd
Osman Ferah ALTUNAY Kemerköy Termik Sant. Gen. Md. Teknik Gn.Müd.Yard.
Temel AYTEN
AFŞİN - ELBİLTAN Term.Sant.İşl.Md. Ali KAP LAN KIRAN
AFŞİN-ELBİSTAN Term. Sant. Teknik Müd. Fatih YÜKSEL
AFŞİN-ELBİSTAN Linyitleri İşi. Md.
AFŞİN - ELBİSTAN Linyitlerinde Kömür Planlaması ile ilgilenen Müdür yada Müdür Yardımcısı
Kemal ÖZDEMİR
AFŞİN - ELBİSTAN Linyit İşletmesi dış tesislerde Baş Müh.
Ferit ÖZER
ÇAYIRHAN Termik Sant. İşi. Müd. A.Rıza KAYA
Seyitömer Termik Sant. İşi. Md. Yrd. (Teknik)

T E AŞ EĞİTİM DAİRESİ'NDEN
Alev Deniz KILIÇ Eğitim Dairesi Başkanı
Mehmet DÜZGÜN Eğitim Dairesinde Uzman (Eski Laboratuar Müdürü)
T E AŞ APK. DAİRESİ'NDEN
Nur YILDIRIM APK.Daire Başkanı
Mahmut Mevlana YETKİN Müdür Yardımcısı
T E AŞ ÇEVRE DAİRESİ BAŞKANLIĞINDAN Metin YILDIRAN Daire Başkanı
Hakkı ÖREN Müdür.
Nurettin ARIEL Baş Mühendis
TEAŞ MALZEME YÖNETİMİ'NDEN
Coşkun OZOĞUL 
Malz. Yön. Dai.Bşk.
Rahmi GÖKDEMİR Müdür.
TEAŞ TİCARET DAİRESİ'NDEN

Battal FİDAN Daire Başkanı
Satmalıma ve İhaleler Konusunda Uzman bir yetkili
TEAŞ TEFTİŞ KURULU BAŞKANLIĞINDAN
Erdoğan KAVAL Daire Başkanı
Refik KAHRAMANER Baş Müfettiş
SerayTURAN Baş Müfettiş
Sefer BÜTÜN      Baş Müfettiş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder